Hagyományőrzés és a történelem újrajátszása 1945-1975-ig

Checkpoint Charlie

A dél-koreai csapatok mészárlásai a vietnámi háborúban

2020. november 29. - CheckpointCharlie88

Egy kis infó még a cikk olvasása előtt:
A Checkpoint Charlie facebook oldalán hivatalosan és megszerkesztve ezzel az írással mutatkozott be Pisti (Estvan 1/7) hagyőrtás. Jelenleg a blog legaktívabb írója, így elsőnek az ő régebbi irományait fogom közzétenni, és utána várhatóak majd az újabbak még tőle és tőlem.
Jó olvasást! :)


Dél-Koreai katonák erőszakosan faggatnak egy vietkong gyanús egyént.

Amikor az ember a vietnámi háborúról és az annak során elkövetett atrocitásokról szóló felvételek lát vagy beszámolókat olvas, akkor legtöbbször az amerikai csapatok által elkövetett Mỹ Lai-i mészárlással találkozik. Mỹ Lai-on kívül volt még sok más eset és azokat nem csak amerikaiak, déliek vagy északiak követték el. Sajnos, ha lehet így fogalmazni, ebben élen jártak a dél-koreai hadsereg katonái is. Kevesen tudják, hogy a Koreai Köztársaság tevékenyen részt vett a vietnámi konfliktusban. 1964-1973-ig állomásoztak Dél-Vietnámban, ezen időszak alatt több mint 320 ezer katona fordult meg az országban. Több embert adtak mint az ausztrálok vagy az új-zélandiak együttvéve. Ezáltal rendszeresen részt vettek a harcokban, de leginkább az agresszív viselkedésük maradt meg a köztudatban. Ezekről készítettünk most nektek egy kis listaszerű összeállítást.

Előre szeretném jelezni, hogy felkavaró lesz amiket itt olvasni és látni fogtok, szóval, aki nem bírja az ilyet azt megkérném, hogy ne is olvasson tovább. Köszönjük.


91243411_574311493292022_1623260431139209216_n.jpg

Koreai katonák bántalmaznak egy falusi férfit, akiről azt feltételezik, hogy vietkong vagy szimpatizáns. A helyszín és az időpont ismeretlen. (forrás: Life magazin)

-Bình An/Tây Vinh (1966. február 12. – március 17.) – 1004 halott
-Binh Tai (1966. október 9.) – 168 halott
-Bình Hòa (1966. december 3. - december 6.) – 430 halott
-Phong Nhị és Phong Nhất (1968. február 12.) – 69-79 halott
-Hà My (1968. február 25.) – 135 halott

Bình An/Tây Vinh:
A Binh An-i mészárlás elkövetői, a koreai Központi Motorizált Gyalogos Hadosztály (Capital Mechanized Infantry Division) 1966. február 12. és március 17. között 1004-1200 fegyvertelen vietnámi állampolgárt gyilkolt meg, többségben öregeket, nőket és gyermekeket.

Binh Tai:
A Binh Tai-i mészárlásban koreai tengerészgyalogosok (2. tengerészgyalogos hadosztály) öltek meg 168 dél-vietnámi civilt 1966. október 9-én. A mészárlás kezdetekor a tengerészgyalogosok a falu házait felgyújtották, és azokra lőttek, akik a tüzet oltani akarták. A mészárlás hátsószándéka megtorlás volt, amiért a vietkong mesterlövészei megöltek egy gyalogos őrnagyot és egy tüzér főtörzsőrmestert három nappal a bevetés előtt. Az akciót a koreai hadosztály parancsnoksága jóváhagyta.

Bình Hòa:
A Binh Hoa-i mészárlásban koreai tengerészgyalogosok (2. tengerészgyalogos hadosztály) katonái 1966. december 3. és 6. között megöltek 430 fegyvertelen civilt. A falunál ma látható egy emlékmű, ahol a dátum október 22, 24 és 26, a megölt vietnámiak száma 403. Az áldozatok 50%-a nő, akikből heten várandósok voltak, 166 gyermek és a maradék idős emberek. A mészárlás után felégették a falut, a teheneket és bölényeket is lelőtték a katonák, egyes források szerint több mint százat. Később a túlélők igen nagy része csatlakozott a vietkonghoz.


57a30a740f29c515ef2780fb284553b3b859c50c8f3b20d8cdd0423911604282.jpg
A Bình Hòa-i áldozatok emlékműve.

 

16-1_fgng.jpg

Amerikai jelentés a Phong Nhị és Phong Nhất mészárlás nyomozásáról.

Phong Nhị és Phong Nhất:
Az 1968. február 12-én történt mészárlást koreai tengerészgyalogosok követték el (a 2. tengerészgyalogos hadosztály). A Tet offenzíva már zajlott, mikor a mészárlás megtörtént. Érdekes viszont, hogy Phong Nhị falu lakosai jó viszonyt ápoltak az amerikai tengerészgyalogsággal, részt vettek a Combined Action Programban és a falu fiataljaiból is kerültek ki ARVN katonák. A Da Nang-i bázis nem volt messze, a koreai katonák mészárlása viszont megrontotta ezt a kapcsolatot. A faluban jelen volt a CAP-2 csapat is (ők voltak a szemtanúk is), éppen elhagyták a falut, mikor megérkeztek a koreaiak és elkezdtek tüzelni a civilekre, fél óra múlva ez a CAP-2 csapat próbálta meg lebeszélni a koreaiakat a mészárlásról, de a parancsnokaikat mikor elérték rádión, akik azt jelentették, hogy abban a régióban valójában nincsenek koreai katonák, a CAP-2 csapata ekkor aknavető támogatást kért a koreaiak pozíciójára, de ezt megtagadták. A koreaiakról kiderült viszont, hogy a közelben tartózkodtak a mészárlás idején. Másnap a USMC és az ARVN csapatai mentek a faluba és ők leltek rá a mészárlás áldozataira, akik életben maradtak azokat a Da Nang-i kórházba szállították.

korea_vietnam.jpg
Phong Nhị és Phong Nhất falvak lakosainak holttestei.

 

16-2_iuip.jpg
A jelentés folytatása.

Hihetetlen kegyetlenséggel gyilkoltak a koreaiak. Egy nőre úgy találtak rá az amerikaiak, hogy a melleit levágták és lőtt sebe is volt. Az áldozatokról J. Vaughn amerikai tengerészgyalogos tizedes a D század 2-ik szakaszából készített fényképeket. Az amerikai vezetők vizsgálatot rendeltek el a koreai parancsnok, Chae-Myungshin ellen. A koreaiak azt nyilatkozták, hogy nem ők követték el a gyilkosságokat, hanem olyan vietkong csapatok, akik koreai egyenruhákat és felszereléseket szereztek.

 koreai_meszarlas_papirok.jpg
Westmoreland tábornok levele Chae Myung Shin tábornoknak, a vietnami koreai hadsereg parancsnokának Phong Nhị és Phong Nhất mészárlással kapcsolatban.

Hà My:
A Ha My mészárlást is koreai tengerészgyalogosok követték el 1968. február 25-én. Állítólag megtorlásként tették ezt is, miután a vietkong aknavetőtűzzel megölt egy koreai századost, egy főtörzsőrmestert és 4 közlegényt a tengerészgyalogság tüzérségi bázisán. A megtorlást két órás tüzérségi támadás előzte meg 3 darab 155 mm-es tarackból. A falu felett két helikopter is repült, akik géppuskákkal lőtték a menekülő civileket, ezt követően körülbelül 200 koreai tengerészgyalogos érkezett a faluba és kezdte gyilkolni a fegyvertelen vietnámiakat. Az áldozatok száma: 135 nő, gyerek és idős.

A holttesteket egy sírba dobálták és napalmmal meggyújtották, hogy eltüntessék a „bizonyítékokat”. A mészárlás következménye, hogy a falu környékén a háború végéig magas ellenállás alakult ki a déli erők és szövetségeseik, de főleg a koreaiak ellen. A falu megkapta a hős jelzőt az északi kormánytól 1973-ban. 2000 decemberében a halottak tiszteletére emlékművet emeltek a faluban.

 

Írta: Estvan 1/7 (1st Cavalry Hungarian Reenactors).

Előszó és kiegészítések: Checkpoint Charlie

Források: wikipedia , thanhnien

 Támogass minket, hogy egyre jobbak legyünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkpointcharlie.blog.hu/api/trackback/id/tr6116295578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása