Hagyományőrzés és a történelem újrajátszása 1950-1975-ig

Checkpoint Charlie

A Különleges Erők Karjelvényének Eredete és Története

Mennydörgés és Villámlás

2021. április 20. - CheckpointCharlie88

A Különleges Erők megkülönböztető karjelvénye (Shoulder Sleeve Insignia (SSI)) jól ismert az Egyesült Államok hadseregében és a világon is, de az eredete már kevésbé.
Tehát itt az ideje, hogy alaposabban górcső alá vegyük ezt is. 

zoldsapkasok_es_tabor.jpg

Tovább

A vietnámi háborús tomahawk sztori

A vietnámi háborúban sok új és érdekes fegyver megjelent, viszont ugyanúgy használták a régi, antik eszközöket is. Voltak itt I. és II. világháborús cuccok, viktória korabeli puskák, de még törzsi íjak és sok más is. Ami még ezektől is érdekesebb, az az amerikaiak oldalán rendszerbe került tomahawk és annak a története. Most ezt az egyszerű és hatékony eszközt fogom bemutatni.  tomahawk_zoldsapkas_kesz.jpg

Zöldsapkások és a tomahawk

Tovább

Az Ausztrál és Új-Zélandi katonák sajátos fegyverei a Vietnami háborúban

A Vietnami háborúról beszélve a leggyakoribb hadviselőfelek Észak-Vietnam, a Vietkong, Dél-Vietnam és Amerika mely valahol érthető is hiszen körülöttük forgott a konfliktus, de mellettük sok más nemzet is küldött katonákat Dél-Vietnam megsegítésére. "Vietnami háború" erről a szóról sokaknak a Huey helikopter jut eszükbe elsőnek, egyeseknek a korai M16-osok, de most az Ausztrál és Új-Zélandi haderő (Cikkben ANZAC-ként fogunk hivatkozni rájuk) olyan fegyvereit vesszük át melyeket csak ők használtak.
4081229.JPGÚj-zélandi és ARVN katonák őrjáraton a dzsungelben, 1969-ben.

Tovább

Checkpointok vietnámban.

Ha már új cikk, akkor legyen ütős is. Pisti hűen az oldal nevének első feléhez (A második feléről meg talán majd máskor :) ) összerakott egy kis gyorstalpalót a Checkpointokról. Alapszinten egy érdekes téma, olyannyira, hogy sok, a kort bemutató háborús filmben is, ha csak pár képkockára de láthatjuk ezen állomásokat. Ide sorolható például az Acéllövedékből ismert jelenet, mikor a Vietcong megtámadja a támaszpontot. Na, de vágjunk bele! :)

b78533ba16c4ec5235509d2309da4aae_1.png

Da Nangi Charlie ellenőrzőpontnál 1965-ben egy tengerészgyalogos és vele játszó gyerekek terelnek egy gépjárművet.

Tovább

Az amerikai hadsereg felépítése (75. Ranger ezred szakaszok 1969-1973)(3. rész)

Az előző részben szó esett a nem hivatalos lövészrajokról és szakaszokról. A harmadik rész pedig egy szintén érdekes témával foglalkozik, jó olvasást!
8145e149b36937e6e7769994ae88d43b.jpg
A 101. ejtőernyős hadosztály katonái a recondo kiképzőtáborban.

Tovább

Az amerikai hadsereg felépítése (nem hivatalos lövészrajok, szakaszok vietnámban)(2. rész)

Folytatódik sorozatunk egy rövid de annál érdekesebb írással. A vietnámi témával ismerkedőknek kötelező darab.
2ba6d07a00000578-0-image-a-43_1440862963930.jpg
25. gyalogoshadosztály katonái őrjáraton

Tovább

Ütős katonai szlengek a vietnámi háborúból (3. rész)(ANZAC)

És ahogy ígértük itt egy kis meglepetés. Ebben a cikkben az ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps), az ausztrál és új-zélandi közös haderőben használt szlengeket fogjuk bemutatni. Az ANZAC is aktívan részt vett a háborúban, összesen 53690 (50190 ausztrál és 3500 új-zélnadi) katona fordult meg vietnámban 1962-1972-ig. Ebből az ausztrálok 521, az új-zélandiak vesztesége pedig 37 fő volt. Körültekintően és sikeresen harcoltak az ellenség ellen, ezért mind az amerikaiak, mind a vietnámiak elismerően nyilatkoztak róluk. Jöjjön hát az Aussie/Kiwi szleng, jó szórakozást. ;)

mz6c044ae3w41.jpg
Az ausztrál 1. páncélozott szállító század emberi M113-as csapatszállítókon


Tovább

Ütős katonai szlengek a vietnámi háborúból (2. rész)

Mivel sokaknak tetszett a szlenges írásunk így úgy éreztük, hogy megajándékozunk bennetek egy második résszel is. Sőt hamarosan lesz egy meglepetés posztunk is ezzel a témával kapcsolatban. Kövessétek, olvassátok és osszátok meg a Checkpoint Charlie-t. Kellemes olvasást mindenkinek!

vietnamwarslang-copy.jpg

M113-as páncélozott szállító harcjármű toronygéppuskájának
páncélján egy érdekes üzenet és rajz.

Tovább

Ütős katonai szlengek a vietnámi háborúból (1. rész)

A szleng a mindennapjaink része, amely elkísér minket az ókortól napjainkig és valószínűleg majd azon is túl. Kisebb csoportoktól kezdve nagyobb szervezeteken át mindenhol megtalálható, például ilyenek a baráti társaságok, iskolák, hagyományőrző csoportok, rendőrség és a hadsereg. Cikkünk az utóbbival foglalkozik, és azon belül is főként a katonák által szlengesített kifejezéseket mutatja be. Lesz jó pár érdekes és elvont is.
Jó szórakozást. ;)
bf3f3004855fb13766fbd71bbfd52212.jpgAmerikai tengerészgyalogos és az üzenete a sisakján:
Make war not love - Háborúzz ne szeretkezz.


Tovább
süti beállítások módosítása